Startsidan Larmguide
Larmguide - hjälp att välja


Entré Skriv ut Skicka sidan

 

Den entré ni använder när ni kommer hem vill man oftast hantera som en sektion med fördröjning. Detta innebär att när detektorn aktiveras så kommer en fördröjningstid att starta. När denna tid gått ut så kommer larmet att aktiveras. Under fördröjningstiden kan man låta en varnington i centralen ljuda och tanken är att man på så sätt ger dig påminnelse om att larmet är aktiverat och under fördröjningstiden hinner innehavaren stänga av larmet.

Det vanligaste är att man använder en magnetkontakt på dörren för denna sektion, men det går att programmera t.ex. en IR-detektor på samma sätt. Denna placeras då innanför entrén.
Om du har fler än en entré så kan man programmera även dessa som fördröjda, men vi rekommenderar att du bara använder fördröjda sektioner för de entréer som verkligen används. För övriga är skalskydd ett bättre alternativ, se avsnittet om Skalskydd.
Senast uppdaterad 2011-07-02 11:36
 
Skriv ut Skicka sidan

För att ge dig som funderar på att skaffa larm lite hjälp på traven har vi satt samman en del information som vägledning.

Det finns ofta mer än ett sätt att lösa ett behov men vi har fokuserat på lösningar som passar de allra flesta hem och situationer. I marginalen hittar du länkar till de olika avsnitten.

Om du vill ha hjälp med ett förslag som passar just ditt hem är du mycket välkommen att ta kontakt med oss. Hör av dig på telefon, skicka en beskrivning eller kanske en planlösning via mail så skall vi göra vårt bästa för att hjälpa dig med ett förslag. Larmat.se är polisgodkänd installatör och hjälper dig gärna. Naturligtvis helt utan kostnad.

 

Detta avsnitt är under ständig utveckling. I takt med att vi får frågor från våra kunder så fyller vi på med nyttig information. Så välkommen tillbaks...

 
Skalskydd Skriv ut Skicka sidan

 

På andra dörrar och fönster som man vill larma kan man placera magnetgivare som programmeras som skalskydd.

 

Magnetgivare MCT-302         

 

Det innebär att de aktiverar larmet direkt om de påverkas när larmet är påslaget. Skalskydd innebär också att givaren är aktiv även i ”hemma”-läge. I detta läge övervakas alltså bostadens ”skal”, men inuti bostaden är det OK att röra sig utan att larmet går.

De dörrar som används som ingång när man kommer hem bör oftast programmeras som fördröjd sektion, se avsnittet om Entré 

Senast uppdaterad 2013-06-29 14:30
 
IR och volymskydd Skriv ut Skicka sidan

 

För att övervaka bostadens inre delar använder man ofta IR-detektorer. IR står för InfraRöd och dessa detektorer reagerar på förändringar i temperatur. I princip kan man placera sådana i alla rum man vill skydda, men det blir ofta alldeles för dyrt. Därför försöker man leta efter placeringar där man kan täcka av strategiska ytor i bostaden med ett antal smart placerade detektorer.
 
IR-detektor
Eftersom IR-detektorerna reagerar på temperaturförändringar skall man undvika att sätta den t.ex. vid en värmepump eller ett fläktutblås.
IR-detektorerna täcker av upp till 12 m fri yta, och har 90 graders spridningsvinkel.
Senast uppdaterad 2012-04-11 22:28
 
Fjärrkontroll eler panel Skriv ut Skicka sidan

 

Centralen har en manöverpanel som kan användas för att slå av och på larmet, men centralen bör placeras direkt vid entrén eftersom en inbrottstjuv då skulle kunna förstöra den innan larmet ljuder. Det vanligaste är att man istället slår av och på larmet med en trådlös manöverpanel som placeras vid entrén, eller med fjärrkontroller som man har med sig.
 
                                                                     
 
På den trådlösa manöverpanelen slår man av och på larmet med 4-siffrig kod som man bestämmer vid installationen. Med fjärrkontrollen slå man av och på larmet med en enkel knapptryckning. Vilket som passar dig bäst beror på bl.a. hur många som bor i hushållet, och enklast är kanske att förklara med några exempel:
Eva och Johan bor i samma hushåll och har var sin fjärrkontroll i sin nyckelknippa. Det är ingen annan som har nyckel till huset, och om de skall bort på semester och vill att någon vän skall vattna blommorna så lånar Johan ut både nyckel och fjärrkontrollen.
John och Louise bor med sina tre barn och de har valt att ha en trådlös manöverpanel vid dörren. Då larmar man av och på med en kod som anges på panelen, och barnen behöver på så sätt inte hålla reda på någon fjärrkontroll. Eftersom Johns pappa brukar mata fiskarna när de är iväg så har han också fått nyckel och han har en egen kod som han använder när han slår av och på larmet.

 

Senast uppdaterad 2012-04-11 22:19
 
«FörstaFöregående12NästaSista»

Sida 1 av 2